digidotBranding: Το Κλειδί για την Επιτυχία στην Αγορά

Branding: Το Κλειδί για την Επιτυχία στην Αγορά

Χτίστε ισχυρή επωνυμία με τη DIGIDOT

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, η έννοια του branding αποτελεί έναν όρο αρκετά διαδεδομένο και περίπλοκο. Για μια επιχείρηση όμως, που επιδιώκει να δημιουργήσει ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά και να ξεχωρίσει, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσει πλήρως τη σημασία του branding και τις δυνατότητες του, επενδύοντας έτσι στην επωνυμία της. Στο εν λόγω άρθρο, θα μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα αυτού του εργαλείου, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά σίγουρα θα απογειώσει την εταιρεία σας! 

Τι είναι όμως το branding; Με τον όρο branding, αναφερόμαστε σε όλους εκείνους τους τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε μια εικόνα της επιχείρησης σας στα μάτια των πελατών σας. Στην ουσία αποτελεί το σύνολο όλων των στρατηγικών και των πρακτικών, που εφαρμόζονται για τη δημιουργία ή την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της φήμης των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας στην αγορά. Με λίγα λόγια, είτε είστε ένας επίδοξος επιχειρηματίας, έτοιμος να δείξετε στον κόσμο τη νέα σας ιδέα, είτε είστε έμπειρος επιχειρηματίας που διαχειρίζεστε την ήδη υπάρχουσα εταιρεία σας, η δύναμη της επωνυμίας σας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία σας. 

Στη DIGIDOT χάρη στις εξειδικευμένες μας γνώσεις, σας βοηθούμε να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρού branding για την επιχείρηση σας. 

Το Branding λοιπόν έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

  1. Αξίες & Αποστολή 

Όπως συμβαίνει με τις προσωπικές σας αντιλήψεις, έτσι και η εταιρεία σας αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, που καθοδηγείται από αξίες. Πρόκειται για τις θεμελιώδεις αρχές και τα πιστεύω, που κατευθύνουν την επιχείρηση σας σε όλα τα στάδια. Στην ουσία δηλαδή, οι αρχές αυτές αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες επηρεάζουν τις αποφάσεις, τη στρατηγική και τη γενικότερη εταιρική κουλτούρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να θέσετε ως αξίες της επιχείρησης σας την ποιότητα, δηλαδή τη δέσμευση για παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής λειτουργικότητας και την καινοτομία, μέσω της προώθησης της δημιουργικότητας και της συνεχούς βελτίωσης. Σκεφτείτε ποιες αξίες χαρακτηρίζουν εσάς ως άνθρωπο και ενσωματώστε τες στην εταιρεία σας!

Επίσης, κρίνεται απαραίτητο μια επιχείρηση να κάνει ξεκάθαρη την αποστολή της, με το να περιγράψει τον σκοπό ύπαρξης της και τι έχει να προσφέρει στους πελάτες της, που δεν παρέχει κάποια ανταγωνιστική εταιρεία. Πρόκειται δηλαδή, για την ξεκάθαρη δήλωση που εξηγεί τον τρόπο, με τον οποίο η επιχείρηση σκοπεύει να πραγματοποιήσει το όραμά της. Ως οργανισμός που επιθυμεί να ευδοκιμήσει, καλό είναι να θέσετε έναν μακροπρόθεσμο στόχο για το μέλλον της εταιρείας σας και να φιλοδοξείτε να τον πετύχετε, εμπνέοντας στην πορεία τόσο τους υπαλλήλους σας όσο και τους καταναλωτές σας. 

Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ελληνική εταιρεία Όλυμπος. Η επιχείρηση επικεντρώνεται στη σύνδεση της με την ελληνική παράδοση και τη φυσική ομορφιά της χώρας. Η χρήση της εικόνας του βουνού Όλυμπος, ως σύμβολο καθαρότητας και παράδοσης, ενισχύει την αίσθηση της αυθεντικότητας και της ποιότητας. Τα προϊόντα της εταιρείας προβάλλουν την ελληνική κληρονομιά, ενώ οι σύγχρονες συσκευασίες και οι καινοτόμες γεύσεις προσελκύουν και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Η εταιρεία δίνει έμφαση στην αξιοποίηση πρώτων υλών για τα προϊόντα της, τηρώντας αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και τονίζει πως διατηρεί όλες τις ελληνικές παραδόσεις στην παραγωγή γαλακτοκομικών. Το πιστό κοινό της εταιρείας Όλυμπος, αισθάνεται πως με την αγορά των εν λόγω προϊόντων συνδέεται με τις ρίζες του, ενώ ταυτόχρονα τρώει ποιοτικά και υγιεινά.

2. Στρατηγική 

Πρόκειται για το σχέδιο που αναπτύσσει μια εταιρεία, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος που θα παρουσιάζεται η επωνυμία της στην αγορά, δημιουργώντας παράλληλα μια ισχυρή και συνεπή εικόνα. Με λίγα λόγια, αποτελεί τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του brand σας, ώστε να καταφέρουν να επιτευχθούν οι θετημένοι επιχειρηματικοί σας στόχοι. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα στρατηγικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την επωνυμία σας, οι οποίες με τη σειρά τους θα καθοδηγούν κάθε απόφαση που θα λαμβάνετε και θα επηρεάζουν οποιοδήποτε σημείο επαφής σας με τον πελάτη. 

Μην ξεχνάτε πως η στρατηγική branding λειτουργεί προωθητικά για την εικόνα σας, διότι καθορίζει τον τρόπο που παρουσιάζεται η εταιρεία σας στην αγορά, αλλά και στο καταναλωτικό σας κοινό. Πρόκειται στην ουσία για μια ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια και διαδικασίες για την ανάπτυξη και διαχείριση της επωνυμίας σας. Να θυμάστε πως η στρατηγική branding είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μακροπρόθεσμης επιτυχίας και την οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τους πελάτες σας. 

3. Σύνδεση με το Κοινό

Η επικοινωνία με το κοινό σας είναι πολύ σημαντική. Αλληλεπιδράστε μαζί τους με κάθε ευκαιρία και συνδεθείτε σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Τι πρέπει να κάνετε όμως για να το πετύχετε αυτό; Μα φυσικά να διατηρήσετε προσωπική επαφή μαζί τους! Καλό θα ήταν να έχετε ενεργή παρουσία σε ποικίλα κανάλια επικοινωνίας, δείχνοντας στους πελάτες σας πως είστε πρόθυμοι να απαντήσετε σε οποιαδήποτε απορία έχουν και να αντιμετωπίσετε όποιο πρόβλημα προκύψει. Επιπλέον, μη ξεχνάτε πως απαντώντας σε σχόλια, συμμετέχοντας σε συζητήσεις και ζητώντας τη γνώμη των καταναλωτών σας, δείχνετε ότι εκτιμάτε την άποψή τους και είστε αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτησή τους. 

Η σύνδεση με το κοινό ενισχύεται, όταν η επωνυμία μοιράζεται και προβάλλει αξίες που είναι σημαντικές για τους πελάτες της. Η COCO-MAT αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ελληνικής εταιρείας, που έχει δημιουργήσει επιτυχημένη σύνδεση με το κοινό της, μέσω της δέσμευσής της στη βιωσιμότητα και στην αυθεντικοτητα. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση συμμετέχει ενεργά σε τοπικές και διεθνείς πρωτοβουλίες, που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευθύνη. Αυτό περιλαμβάνει τη φύτευση δέντρων, τη στήριξη τοπικών κοινοτήτων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, επικοινωνεί αυθεντικά τις αρχές της μέσω της αφήγησης ιστοριών (storytelling). Οι ιστορίες για την προέλευση των υλικών, οι διαδικασίες κατασκευής και οι άνθρωποι πίσω από τα προϊόντα δημιουργούν μια συναισθηματική σύνδεση με τους πελάτες της. 

4. Λεκτικό Προφίλ

Όπως ακριβώς επιλέγετε τα λόγια σας σε μια συζήτηση, έτσι και η εταιρεία σας χρησιμοποιεί τις ανάλογες εκφράσεις. Δώστε φωνή δηλαδή στο brand σας, θέτοντας τον τόνο και το ύφος της επικοινωνίας σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και τις αξίες της εταιρείας σας. Το λεκτικό προφίλ πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το κοινό και το κανάλι επικοινωνίας. Για παράδειγμα, ο τόνος μπορεί να είναι πιο επίσημος σε επαγγελματικά email και περισσότερο χαλαρός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας, καλό είναι να υιοθετήσετε είτε έναν πιο επίσημο τρόπο επικοινωνίας, αν επιθυμείτε να δείξετε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, είτε έναν περισσότερο φιλικό, για να προβάλετε απλότητα και ευκολία. Μάλιστα, μπορείτε να αξιοποιείτε συγκεκριμένων ειδών φράσεις και λέξεις ανάλογα με το μήνυμα, που θέλετε να περάσετε στο κοινό σας. Οι εμπνευστικές φράσεις λόγου χάρη, χρησιμοποιούνται για να κινητοποιήσουν το κοινό, το εξειδικευμένο λεξιλόγιο αξιοποιείται από εταιρείες που επιθυμούν να δείξουν τεχνογνωσία, ενώ τέλος οι απλές και καθημερινές φράσεις για να δείξουν προσιτότητα.

Πως ξέρετε όμως ότι κάνετε σωστό branding;

Μια εταιρεία, η οποία κατορθώνει να συνδυαστεί στο μυαλό του κοινού με το προϊόν και τις υπηρεσίες της και καταφέρνει να αποτελέσει την πρώτη σκέψη του πελάτη, όταν αυτός αναζητά το εκάστοτε προϊόν, τότε κάτι έχει κάνει σωστά με τη στρατηγική branding της. 

Συμπερασματικά, το branding είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτει μια επιχείρηση για να δημιουργήσει μοναδική ταυτότητα και να επιτύχει στην αγορά. Με μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική branding, μπορείτε να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα, να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη των πελατών σας και να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό. Στη DIGIDOT, είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε και να διαχειριστείτε το brand σας, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες design, κατασκευής ιστοσελίδων και digital marketing. Με το σωστό branding, το μέλλον της επιχείρησής σας είναι πιο φωτεινό από ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας ΕΔΩ.

Κλείστε το προσωπικό σας ραντεβού

Είμαστε η DIGIDOT, η εταιρεία που αναλαμβάνει τον σχηματισμό της επωνυμίας σας με επαγγελματισμό, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια.